Hagyomány és innováció, avagy a hús és az online találkozása

Hagyomány és innováció, avagy a hús és az online találkozása

A Gábor Hentes Kft-ben az a különleges, hogy ők elsősorban nem több vevőt vagy nagyobb partneri kört szeretnének. Köszönik szépen, ők így is növekednek, ugyanis árbevételük évről évre nő, a 2017-es évi például 35%-kal meghaladta a 2016-osat. Pont ez a baj…vagyis nevezzük inkább kihívásnak, hiszen a több mint 20 éve egy álom megvalósításnak indult saját tulajdonú hentes üzletből mára egymilliárdos vállalkozás vált, ami egyértelműen a logisztika és a napi rutin fejlesztését kívánja meg a vezetéstől.

A Gábor Hentes Kft egy közel 30 éves múlttal rendelkező családi vállalkozás, amely jelenleg négy hentes üzletet működtet Tatabányán, illetve a térség szinte összes konyháját, valamint néhány nívós fővárosi éttermet is ellát hússal, amely jelenleg több mint 180 üzleti partnert jelent számára.

Gáborékkal még 2017 őszén találkoztunk először. A weboldaluk elkészítésének kapcsán keresték meg a Startup Tanácsadás csapatát, ugyanis negyedik üzletük decemberi megnyitójára szerettek volna készülni valami különlegessel maguk és partnereik, vásárlóik számára. Az első megbeszélés, ismerkedés alkalmára csapatunk elutazott a Gábor Hentes székhelyére, Tatabányára, hogy teljes spektrumában ismerhesse meg a vállalkozást úgy, hogy annak eredeti működési közegében egy átlagos napjába is belelát. A beszélgetésre a város szívében helyet kapott üzletük és egyben feldolgozó üzemük -utóbbi gépparkjának beszerzésére 17,6 millió forint uniós támogatást nyertek el- gyönyörűen kialakított tárgyalójában került sor.

Az épületet bejárva, illetve az első néhány szóváltást követően rögtön kiderült számunkra, hogy Gáborék innovatívak és minden lépésükben az alkotóvágy, a hozzáadott érték növelése gyökeredzik. A család sztorijáról, valamint az innovatív szemléletükről a Startup Tanácsadás csapata által tervezett, közben pedig már elkészített -és véleményünk szerint igazán szexire sikerült- www.gaborhentes.hu weboldalon lehet olvasni. Gáborék alatt egyébként a vállalkozás motorját, a családot értem: Gábort – A Hentest, feleségét, Andit -az ügyvezetőt és tulajdonképpen az egész rendszer agyát, illetve az üzletbe mára már aktívan bekapcsolódott, modern gondolkodást hozó két lányukat, Biankát és Cintiát.

 

A megbeszélés során feltártuk a lehetőségeket és összevetettük az igényekkel. Függetlenül a megkeresés tárgyától egy alapos, feltáró kérdéssor mentén haladva, mélyebbről indítottuk a beszélgetést. Filozófiánk ugyanis, hogy az együttműködés során elengedhetetlen valójában megismerni a partner működését és gondolkodásmódját – ennek köszönhetően pedig később nemcsak elkészíteni tudtuk a weboldalt, hanem megérteni is azt.

Mindeközben kiderült, hogy a vállalkozás csak nemrégiben indult el a logisztikai modernizáció útján, szinte az utolsó pillanatban (Gáborék mindennap fél4kor kezdik a munkát, hogy a feldolgozott hús reggel 6-ra már a konyhákban lehessen, de gyakran még este 6 órakor is az üzletben vannak). Nem sokkal több mint fél éve került ugyanis bevezetésre egy saját fejlesztésű, belső folyamatirányítási rendszer, amelynek segítségével a partneri rendelések felvételét, a feldolgozást és a szállítást átláthatóbbá, gördülékenyebbé tették. Ma már nem tudják elképzelni az említett fejlesztés nélkül az életüket, de saját bevallásuk szerint is még mindig erőt próbáló az a feladatmennyiség, ami rájuk hárul a hétköznapok során.

A telefon például átlag kétpercenként csörgött a megbeszélésen a megrendelések leadása vagy egyéb logisztikai elintéznivalók miatt, és ez Andi elmondása alapján egész nap, sőt, néha még éjszaka is így megy.

A brainstorming során Webdesign  és webfejlesztő tanácsadónkkal, Buza Tamással rávilágítottunk, hogy a készítendő weboldalnak a vállalkozás filozófiáján, innovatív gondolkodásmódján, illetve a termékek bemutatásán felül olyan célokat is szolgálnia kell, amelyek a jövőben Gáborék legdrágább kincsét adhatják vissza: az idejüket. Az időnek ugyanis nagyon híján vannak, ami egy ilyen volumenű fejlődésnél igen veszélyes tényező lehet, ráadásul a már fenn említett “alkotásra” így jóval kevesebb energia jut: az álmokból, tervekből egyre minimálisabb idő marad valóságot csinálni.

A Startup Tanácsadás csapata a hagyományos tanácsadói ügynökségektől eltérően működik, hiszen nem szimplán megrendelés-teljesítés tengelyen mozog a közös munka, hanem egy hosszabb ismerkedési folyamat során igyekszünk a színfalak mögé látni, hogy az együttműködés során valóban értékteremtés alakulhasson ki.

A Startup Tanácsadás nem weboldalt készít, hanem új megvilágítást ad a vállalkozásnak, illetve nem automatizált rendszert fejleszt, hanem időt ad vissza. Mi így működünk.

Egyetértettünk tehát abban, hogy a weboldal elkészítését követő első lépésként a partneri megrendelési, illetve a számlázási folyamatot szépen lassan át kell terelni online területre, megadva az automatikus rendelés leadás lehetőségét a partnerek számára, rengeteg telefoncsörgést és manuális munkát megspórolva ugyanakkor maguknak. Win-win. Fontos, volt, hogy ezt az igényt már az elején tisztázzuk, ugyanis ennek megfelelően a weboldalba már olyan elemek is beépítésre kerültek, amelyek egy következő lépés során lehetővé teszik a rendelési folyamat automatizálását.

Az online fejlesztési területen felül kijelöltünk még néhány irányt a jövőre vonatkozóan. Az volt az érzésünk, hogy ebben a vállalkozásban például hihetetlen PR potenciál van, hiszen jó a sztorijuk, innovatívak, ugyanakkor nagyon emberközeliek is, Gábor közvetlen, sztorizós személyiségéről nem is beszélve. Arról, hogy szivárványszemű PR tanácsadónk, Gál Laura közreműködésével egy vidéki hentes cég hogyan kerülhetett be a Forbesba, az esettanulmány következő részében olvashattok.

 

Hozzászólás

Be kell jelentkezned a hozzászóláshoz