5+1 azonnal használható pr trükk

5+1 azonnal használható pr trükk

A pr-re már sokan sokféle definíciót próbáltak adni, de ne aggódj, itt nem fogsz egyet sem találni, pláne, hogy nincs is univerzális magyarázata a fogalomnak. Sokan azt gondolják, hogy a pr egyet jelent a sajtókommunikációval, ez azonban távolról sincs így. A sajtóval való kapcsolattartás a pr egyik eszköze, amire sok vállalatvezető valamiféle drága, belülről nem megoldható és éppen ezért mindenképp kiszervezést igénylő feladatként tekint. Ez az írás azért született, hogy ezt a téveszmét eloszlassa, ugyanis ha ismered a sajtó működését és a célcsoportod, akkor mindössze néhány módszert kell elsajátítanod, és máris a saját kezedbe veheted vállalkozásod médiamegjelenéseinek szervezését. Összegyűjtöttem néhány módszert, amivel ügyfeleim bekerültek a hazai mainstream médiába – ezek közül jó néhányat bizonyára te is tudsz alkalmazni a saját vállalkozásodban. Ha pedig további, azonnal használható tippeket szeretnél kapni, gyere el Hírgeneráló workshopomra, ahol megmutatom, hogyan szerepelhetsz vezető hírekkel minőségi médiumokban százezrek elköltése nélkül.

1. Találd meg az izgalom-faktort

Elképzelhető, hogy mások által kevésbé izgalmasnak tartott dologgal foglalkozik a vállalkozásod, például ventillátort forgalmaz vagy szoláriumcsöveket. Újságíróként azt tapasztaltam, hogy nincs olyan, hogy unalmas munka, mert még a leghétköznapibb dolgot is meg lehet fogni úgy, hogy izgalmasnak tűnjön. Ha te magad nem tudod, hogy a vállalkozásod mitől izgalmas, akkor kérdezd meg a barátaidat és a családtagjaidat, hogy miért szeretik a termékedet/szolgáltatásodat? Mit találnak izgalmasnak benne? Miért szeretik/nem szeretik jobban, mint a versenytársakat? Biztosan hoznak majd néhány új szempontot, amire még nem gondoltál, és amit érdemes lehet beépíteni a kommunikációdba. Ha megvan az izgalom-faktor, akkor nincs más dolgod, mint írni egy jó pitchet és elküldeni azoknak az újságíróknak, akik nagy valószínűséggel vevők lesznek rá.

Ezzel a módszerrel került a mindenmentes finomságokat gyártó Mentes a Forbes.hu-ra: megkerestem a vállalkozásban azt, amitől más, amitől izgalmas, és erre építettem fel a pitchet.

2. Készíts saját kutatást

Ha rendelkezésedre áll egy nagyobb beszállítói vagy ügyféladatbázis, akkor nincs más dolgod, mint készíteni egy kutatást, aminek hírértéke lehet a sajtó számára. Például lehet belőle iparági trendekre következtetni vagy új megvilágításba helyez egy folyamatot, esetleg az addigi, sajtóban megjelent híreknek teljességgel szembemegy.

A magyar munkavállalók kiégéséről szóló kutatással került be a Selfmapping hr szoftver szinte az összes hazai mainstream médiumba a TV2 Tényektől kezdve az RTL Klub Híradóján át a vezető online portálokig.

3. Adj exkluzív tartalmat

Ha nincs saját adatbázisod, akiknek kérdőívet küldhetnél ki, akkor is van megoldás: ha hozzáférsz iparági kutatásokhoz, akkor a kutatási eredmények szakértői szemmel történő feldolgozása egyenes utat nyithat számodra a médiába.

Az esetversenyeket és vállalati képzéseket szervező Case Solvers a legfrissebb PISA-felmérések feldolgozásával került be a médiába tavaly év végén, például a hvg.hu-ra, a 24.hu-ra vagy a Hír Tv-be, amelyekkel több mint 3 millió egyéni elérést produkált.

4. Szervezz sajtóeseményt

Ha előrukkoltok egy új termékkel, izgalmas CSR programba fogtok vagy rendhagyó csapatépítést szerveztek, akkor arról érdemes a sajtónak is tudnia. Az eseményekkel kapcsolatban két irányból indulhatsz el: előbb végiggondolod, hogy mi az, ami a sajtót érdekelheti, majd arra építed az eseménykoncepciót. De csinálhatod fordítva is: adott egy vállalati esemény, amiben megkeresed a fent említett izgalom-faktort és meghívsz rá újságírókat.

Utóbbi módszert követtem, amikor a munkaerőkölcsönzéssel- és közvetítéssel foglalkozó Festiwork egyik projektjére, az angliai Ascot-i derbire kihívtuk magunkkal a dívány.hu és a 24.hu újságíróit, akik izgalmas anyagokban számoltak be magáról a derbiről és a rendezvényen dolgozó magyar munkavállalók tapasztalatairól.

5. Írj vendégcikket

Ha van elegendő szaktudásod és még írni is jól tudsz, akkor a vendégcikk egy igazi nagyágyú lehet a hírgeneráló módszerek közül. Egy jó vendégcikk ugyanis építi a szakértői státuszod, növeli a vállalkozásod márkaismertségét, és ha ügyesen használod benne az online pr trükköket, akkor még a Google-helyezéseden is javíthat.

Így került be számtalan alkalommal a médiába az egyik legjobb hazai growth hacking ügynökség, a 7digits – vendégcikkeik a hvg.hu-n, a 24.hu-n, a napi.hu-n, a vg.hu-n és a Kreatív.hu-n is megjelentek.

5+1. Gerillaakciózz

Utolsó tippemhez nincs saját ügyféltapasztalatom, de mutatok két hazai példát, ami jól működött. gerillaakció alatt itt olyan marketing célú eszközökre gondolok, amik annyira kreatívak/ötletesek/meglepőek voltak, hogy arra felkapta a fejét a sajtó is. Amikor nemrég a kraft söröket gyártó Monyo megtrollkodta a Drehert, az nagyot ment a hazai sajtóban is, de a viszony.hu kültéri szakítós plakátjáról is beszámolt jó néhány hazai portál.

A cikk elején azt írtam, hogy akkor tudsz bekerülni a sajtóba ügynökség nélkül, ha ismered a sajtó működését és a célcsoportod is, azaz ha tudod, hogy a célcsoportod milyen médiát fogyaszt és hogyan teszi ezt, hogyan tudod megtalálni azt az újságírót, aki a legnagyobb valószínűséggel lesz vevő a sztoridra, hogyan kell pitchet írni, sajtóközleményt készíteni, follow-upni, mire kell figyelni interjúadásnál, stb.

Mindezekről és további, a fentiekhez hasonló hatékony módszerekről szól a Hírgeneráló pr workshop, amit május 24-én tartok. Ha szeretnél az ügyfeleimhez hasonlóan minőségi médiumokban vezető hírekkel szerepelni, akkor gyere el a workshopra és vidd haza a tudást.

 

Hozzászólás

Be kell jelentkezned a hozzászóláshoz